Utepedagogik

Uteförskolan Alla Årstider, Gotland
startade Gotlands första uteförskola 2002

Vad är uteverksamhet och utepedagogik i förskolans värld? För oss är det framför allt förmånen att få ge barnen en möjlighet att utvecklas till friska, trygga, kreativa, rörliga, koncentrerade, uppfinningsrika och harmoniska barn ute (vårt mål med verksamheten). Vår pedagogik betyder inte att vi är ute hela dagen året om. Vår inomhusmiljö är minst lika viktig och vi erbjuder våra barn det bästa av två världar. Våra måltider serveras inne eller ute där vädret för dagen styr. Vi äter alltid frukost inne. Under årets varma period (april-september) försöker vi äta lunch samt mellanmål ute om vädret är gynnsamt. Att äta ute när det är kallt, blött, storm eller för varmt är inget vi förespråkar. Vi ser heller ingen glädje i att frysa eller bli våta för att man ska vara ute, då är vi inne.
Att vara ute så mycket som möjligt av dagen är något som ligger i tiden. Ute får barnen själva forma material och den plats de vistas på och barns fantasi är stor. Miljön ute har många gånger en central roll i barnens lek och utveckling. Här finns oftast inga begränsningar. Observationer under åren visar att här suddas oftast det traditionella könsmönstret ut. Barnen och personalen tar för sig i olika roller oavsett kön. Ute bestämmer naturen och inte de traditionella leksakerna eller sysslorna vad  barnen ska få ut av sin dag.

Läs gärna mer i Maria Wiklands rapport för Stockholms landsting ”Små barns fysiska aktivitet (1-5år) som finns på www.folkhalsoguiden.se

Vill ni veta mer om alla årstider och hur vi följer läroplanen för förskolan
kontakta då oss så berättar vi mer om oss.

Välkomna!